Dec 9, 2008

Jamak Antara Jumaat Dan Asar

boleh ke jika ana bermusafir dan haritu hari jumaat.sebelum solat jumaat ana dah niat nak jamakkannya dengan solat asar...bolehkah demikaian??
satu lagi ana keliru apa makna watan hakiki?...contoh jika ana asal kelantan,dan ana lahir kat kelantan,so watan asli ana adalah kat kg ana kan,so jika ana p belajar kat pj,adakah tempat ana belajar tu dikira watan hakiki..??

minta komentar

============

Jawab

1. Safar pada hari Juma'at

Boleh bermusafir pada hari Juma'at kecuali jika azan Zuhur sudah berkumandang, maka haram bermusafir ketika ini . Dalilnya AQ alJumu'ah: 62:09. Fatwa Syaikh Saleh alUthaimeen, Syarh alMumti' 5/29)

Mengenai niat anda ingin menjama' dgn solat Asr itu dibolehkan kerana Niat itu bererti planning atau perancangan. Menurut Syaikh alIslam Ibn Taymiyah, niat seperti itu tidak diperlukan.

2. Watan asli atau hakiki ialah tempat *alhakim dilahirkan. Jika anda bermuqim di PJ kerana urusan pembelajaran dalam tempoh yg agak lama misalnya 1-4 tahun maka dinamakan watan alIqamah atau bermukim dalam madzhab Syafi'iy.
Hakiki/Asli di sisi madzhab Hanafi ialah anda memiliki aset, tanah atau dan kaum keluarga serta saudara mara. (Fiqh Islami waAdillatuh, Jld 2)

~~~~~~~~~P/S
nasihat
(penggunaan nama alhakim adalah menyalahi penggunaan nama2, kerana AL adalah khusus buat Allah sahaja; alHakim adalah salah satu asma' Allah, anda boleh menggunakan Hakim sahaja bukan AL atau Abdul Hakim)

0 comments:

Post a Comment